Enlaira’t per un aire net a Barcelona

dijous, 10 de maig del 2018

La primera edició del projecte Enlaira’t, impulsat des de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire i Eduxarxa, finalitza un procés de 3 mesos de debat, recerca i coneixement compartit, entorn la qualitat de l’aire i la seva afectació directa sobre la salut.




"La contaminació no té fronteres, afecta a tothom", "La contaminació és invisible, les víctimes no" són alguns de les crides del projecte Enlaira't. Deixa enrere els fums, creat i implementat per la Plataforma de la Qualitat de l’Aire (PQA) i Eduxarxa. Enlaira’t, després de dos mesos de sessions i treball tutoritzat, va finalitzar de manera presencial el dia 3 de maig al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb la celebració d’un Congrés de cloenda (vídeo resum). Durant el matí, els alumnes participants del projecte amb el professorat que els ha acompanyat i nombrosos especialistes en qualitat de l’aire, salut, mobilitat, urbanisme, etc. així com membres de la Plataforma de la Qualitat de l’Aire; es van trobar per compartir experiències, inquietuds i propostes. Enlaira’t ha esdevingut, doncs, una gran oportunitat per millorar el coneixement i conscienciar sobre el repte d’aconseguir un aire més net i saludable a la ciutat. En aquest vídeo es mostra part de la feina realitzada pels seus participants durant els tallers presencials del primer mes.



Enlaira’t ha permès apropar el món de la recerca i de la gestió ambiental a estudiants de secundària amb l’objectiu que entenguin la problemàtica per poder combatre-la des del coneixement i l’anàlisi. Aquest projecte esdevé una oportunitat per difondre la campanya #menyscotxesméssalut de la PQA. Però el seu principal objectiu és millorar coneixement sobre contaminació atmosfèrica i efectes sobre la salut, sensibilitzar sobre la importància de la qualitat de l’aire i innovar sobre com resoldre aquest repte en base a la creativitat i el benefici social


 La primera edició d’aquest projecte, que es pretén replicar en altres centres i poblacions, s’ha desenvolupat en els següents centres educatius de secundària: Maria Espinalt (Sant Martí), Pablo Ruiz Picasso (Nou Barris), Narcís Monturiol (Ciutat Vella), Poeta Maragall (Eixample Esquerra), Joan Brossa (Horta-Guinardó), Escola Pia Balmes (Sant Gervasi), Jaume Balmes (Eixample Dreta), Escola Joan Pelegrí (Sants-Montjuïc), Quatre Cantons (Sant Martí) i Col·legi Claret (Gràcia). Pràcticament un institut per districte per portar a terme aquest assaig dirigit a una part de la població clau en la millora de la qualitat de l’aire: els i les joves. 


Aquesta primera edició també ha comptat amb la participació de diversos experts i especialistes en qualitat de l’aire, salut, urbanisme, mobilitat i dret ambiental. En Christian Morron, advocat especialitzat en dret ambiental amb més de 25 anys d'experiència, va participar en el debat afegint elements de reflexió com que la normativa en matèria de qualitat de l'aire és més permissiva que el que recomana la OMS per protegir la salut de les persones; tot i que les administracions siguin incapaces de complir amb aquests nivells legats establerts. Sílvia Casorran, Xavier Querol, Glòria Carrasco i Jordi Sunyer han respost d’aquesta manera a tres preguntes clau que també vam plantejar a alguns dels estudiants participants:
1.       Et preocupa la qualitat de l’aire de Barcelona? Per què?
2.       És possible una ciutat sense cotxes?
3.       Com pots contribuir tu a la millora de la qualitat de l’aire de la teva ciutat?
Les seves respostes no disten gaire de les respostes dels propis estudiants. Perquè, al cap i a la fi, tothom vol viure respirant un aire més net en una ciutat més verda i saludable. Sigui més jove o més adult, més o menys expert... la ciutadania coincideix en el dret de ‘respirar salut’.


Amb la tecnologia de Blogger.