dimarts, 4 de desembre del 2018

DEMANEN AL GOVERN ESPANYOL QUE RECOLZI LA CREACIÓ D'UNA ÀREA DE CONTROL D'EMISSIONS EN EL MAR MEDITERRANI

L'Ajuntament de Barcelona ha estat el primer a adherir-se a la campanya a favor de la Med-ECA que lideren diverses plataformes i ONGs.



Aliança Mar Blava, Transport and Environment, Ecologistes en Acció i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire han felicitat a l'Ajuntament de Barcelona per la seva adhesió a la iniciativa en favor de la creació d'una Àrea de Control d'Emissions (ECA, en les seves sigles en anglès) en el mar Mediterrani (Med-ECA) per limitar la contaminació de l'aire produïda pels vaixells. Aquesta regulació ECA en el Mar del Nord, el Mar Bàltic i el Canal de la Manxa ha representat unes millores immediates en la qualitat de l'aire de fins a un 50% des de l'any 2015 i uns beneficis socioeconòmics associats valorats en milers de milions d'euros.

Malestar amb l'espectacle del Supercreuer de la Festa dels Súpers


La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya juntament amb entitats veïnals i socials han enviat una carta oberta al Director de TV3 per considerar que el Supercreuer imaginari que encapçala la Festa dels Súpers ofereix als infants un model de turisme de masses, fonamentat en l'hiperconsum passiu i l'explotació insostenible de les destinacions. 



La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya, la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire han vist amb consternació com TV3 centra la seva campanya per a la festa dels Súpers en un creuer que de manera figurada recorre Catalunya (demà 27/10 a Barcelona, el 17/11 a Tarragona). Consideren que ofereix als infants un model de turisme de masses contraposat als valors que des de la tasca educativa realitzen famílies, centres educatius i entitats socials.



divendres, 14 de setembre del 2018

SENSE COTXES? CAP A CIUTATS RESPIRABLES

Jornades divendres 19 i dissabte 20 d'octubre, Barcelona


Respirem aire tòxic? Veurem algun dia els nostres carrers lliures de cotxes? Què diuen els científics: hi ha solucions? Què ha canviat després de tres anys del frau dièsel? Quines mesures estan prenent les ciutats? Què reclamen els moviments socials? Per què costa tant potenciar la bicicleta?... Sobre aquestes i altres qüestions debatran responsables polítics, experts i moviments socials, des d'Europa fins a grans ciutats com Madrid, València i Barcelona, en les jornades que celebrarem properament a Barcelona. 



No te les perdis!. Agafa la teva agenda, obrim inscripcions:

dijous, 26 de juliol del 2018

La contaminació de l'aire augmentarà si Barcelona no atura les noves ampliacions viàries i portuàries

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire recorda que Barcelona supera sistemàticament els límits legals de contaminació de l'aire i denuncia que la situació podria empitjorar si la ciutat no revisa els plans i projectes en curs.

Amb motiu de la celebració el passat dimarts de la 6a Sessió de la Taula contra la Contaminació de l'Aire de Barcelona, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire vol alertar de l'empitjorament de la qualitat de l'aire de no aturar els nous projectes acordats pel consistori d'ampliació de la Ronda Litoral i de construcció futura de dues noves terminals de creuers de gran capacitat al Port de Barcelona. Demanen a l'Ajuntament de Barcelona que presenti els càlculs d'increment d'emissions que generaran aquests projectes a mitjà termini, projeccions que són un criteri especial per a municipis dins la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric (Decret 152/2007). Alhora, apel·len al nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a demanar una moratòria sobre els dos projectes fins que es realitzin els estudis d'increment d'emissions corresponents.

dimarts, 10 de juliol del 2018

Batalla desigual contra las emisiones diésel

Hay que exigir a la Administración que dé prioridad a la salud de los ciudadanos frente a los intereses económicos


La fiscalía de Múnich, dentro de la investigación que realiza por haberse falseado el software de emisiones de los motores diésel de Audi, detuvo el pasado 28 de junio al presidente de la compañía, Rupert Stadler, para evitar la destrucción de pruebas. Ha ocurrido casi tres años después de que la Agencia de Protección Ambiental  estadounidense (EPA) hiciera público el fraude.
Al destaparse el escándalo fue evidente que, al igual que la Volkswagen no tuvo inconveniente en inventarse un sofisticado y engañoso procedimiento de medición de las emisiones (me gustaría saber si llegó a patentarse, y si es así quien cobra royalties), la Administración, en particular la europea y en especial la alemana (la española ni está, ni se la espera), había mirado hacia otro lado admitiendo un sistema de verificación que falseaba los resultados. Un engaño hecho con premeditación y alevosía con el conocimiento que sus autores tenían del daño que estaban haciendo a la salud de los ciudadanos. Sin importarles lo más mínimo.

El debate sobre el coste

Lo peor es que, en el fondo, todo sigue igual. Los fabricantes de automóviles protestan y critican y los nuevos sistemas de verificación de lo que sale por los tubos de escape que se aplicaron aprisa y corriendo. Según ellos, aparte de no estar suficientemente probados, les exige un suplemento económico. Y su gran argumento es: un mayor coste significa pérdida de competitividad y ajustes de plantillas, gente a la calle. ¡Menudo razonamiento!: Es como si no se debiera derogar la pena de muerte porque los verdugos iban a quedarse sin trabajo.  
Unos fabricantes de automóviles con logotipos de diseño, nombres y apellidos perfectamente identificados y culpables, que en lugar de entonar el mea culpa han ocultado sus vergüenzas detrás de opíparas dimisiones en pago a los servicios prestados, con el escudo protector de un totum revolutum de discusiones técnicas e informes contradictorios que muy pocos leen y menos entienden para ocultar su dolo (otra palabra para calificar sus malas artes).  
eso debe cambiar. No al modo de Tomasi de Lampedusa: que todo cambie para que todo siga igual, sino de manera rotunda y profunda, de raíz, más allá de maquillajes, formas, preformas y escapes por la puerta de atrás. De lo contrario lo sucedido no solamente no habrá servido de nada, sino que estará condenado a repetirse una y otra vez.
Hay que exigir a la Administración que en sus prioridades figure la salud de sus ciudadanos antes de cuestiones económicas o empresariales que solo benefician a unos pocos, al tiempo que perjudican a la mayoría. Y que actúe con contundencia y rapidez en casos como el que nos ocupa persiguiendo a los responsables (léase la industria automovilística, pero también políticos, funcionarios y judicatura que hicieron dejación del in vigilando).
La muestra de que no se está haciendo así, de que no hemos aprendido la lección (no la han aprendido), son los bandazos que, después de conocerse el dieselgate, la Comisión Europea ha dado a su normativa sobre las emisiones, bajando límites, alargando su entrada en vigor y sin ponerla al día de todas las emisiones nocivas para la salud. No sirven de nada las recomendaciones de la OMS al respecto (naturalmente, son solo recomendaciones), ni los estudios sobre el carácter cancerígeno del humo diésel (son solo eso, estudios).
Para acabarlo de rematar, y poner al descubierto ese denso, variopinto, pluridimensional e impenetrable entramado de impunidades y proteccionismo que se gastan los países y sus gobiernos en este tema, los cargos de tipo penal que EEUU ha presentado contra Martin Winterkton, expresidente del grupo VW que dimitió en cuanto se destapó el caso, no tendrán recorrido porque Alemania no extradita a sus ciudadanos fuera de la UE. ¿Dónde está eso que llaman la justicia universal... o, simplemente, la justicia? La inmunidad versus impunidad tiene muchos rostros, y este es uno de ellos.
El ciudadano de a pie está cansado de tener una abigarrada, sobrecargada y anquilosada Administración pluricompetencial (local, metropolitana, provincial, autonómica, nacional, europea, mundial) que en ocasiones resulta inútil, corrupta o irresponsable. Un entramado que hace oídos sordos a ese dilecto ciudadano que paga impuestos y vota y al que se supone representa y debe salvaguardar, el eslabón más débil, frágil e indefenso de toda la escala social. Se acercan elecciones, tiempo de debate, la ocasión de hacer oír la voz de la calle por encima de los partidos, el establishment y sus seguidores lampedusianos.
En un planeta con 7.400 millones de habitantes, la calidad del aire que respiramos es un bien tan exigible y necesario como la del agua o los alimentos. Un bien que no podemos malbaratar ni dejar en manos de multinacionales que solo están atentas al Ibex 35.
José Vaccaro Ruiz (Article original a elPeriódico) 

dimarts, 26 de juny del 2018

Lo esencial es invisible a los ojos

"Lo esencial es invisible a los ojos", escrit per Susana Pascual, membre de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire.
Article publicat a La Conca 5.1


Avui he anat per primera vegada en bici des de la Sagrera a la feina. Diferenciaria el meu trajecte en tres trams… el primer seria entre Meridiana i Cartagena via Pare Claret… el definiria com un tram infernal, on he estat plenament conscient, a cada inspiració, del sutge que estava entrant en els meus pulmons, amb els alvèols tots oberts; i algun encreuament que m’he resistit a fer en un primer moment pel respecte que m’ha fet la velocitat a la que els cotxes passaven pel meu costat.

dimarts, 19 de juny del 2018

Jornada Contaminació de l'Aire i Mobilitat a Badalona

La jornada presentarà el problema de la contaminació de l'aire, el seus efectes i causants principals. 
S'explicarà el projecte europeu de ciència ciutadana per fer front a la contaminació de l'aire a Europa i abordarem les possibles solucions en l'àmbit de la mobilitat, especialment a la ciutat de Badalona.



Data: Dimarts 26 de juny 2018, 18h 
Lloc: AEMIFESA. Av. Comunitat Europea, 34. Parc Comercial Montigalà 

Programa
-18:00 Benvinguda. 
-18:15 Presentació acte. Antoni Ruiz Amorós, AEMIFESA.
-18:30 Qualitat de l'Aire, ozó troposfèric i projecte europeu CAPTOR. María García, Ecologistes en Acció i Plataforma per la Qualitat de l'Aire.
-19:00 Reptes de la mobilitat sostenible a Badalona. Diego Guerrero, Taula de la Mobilitat de Badalona.
-19:30 Debat i cloenda.

divendres, 25 de maig del 2018

Barcelona: No es ciudad para enfermos

La parálisis política y social para afrontar la reducción del coche tiene efectos sobre los más vulnerables


Esther Pérez nos dejó el mes de abril. Hace unos seis años, el servicio de oncología que le diagnosticaba el cáncer le daba poco tiempo. Pero ella dejó atrás todas las previsiones y vivió mucho más. Yo la conocí enferma. Pero me cuesta imaginar más empuje y determinación si es que la enfermedad le robó alguna. Esther tenía un cáncer de pulmón. Un jodido cáncer de pulmón. Algunos médicos dicen que el cáncer es una lotería que depende de múltiples factores, predisposición genética, hábitos de vida, factores ambientales. Podríamos decir que todos y todas partimos con algún boleto para que toque pero depende de cómo vivamos acumularemos más.

dijous, 10 de maig del 2018

Enlaira’t per un aire net a Barcelona

La primera edició del projecte Enlaira’t, impulsat des de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire i Eduxarxa, finalitza un procés de 3 mesos de debat, recerca i coneixement compartit, entorn la qualitat de l’aire i la seva afectació directa sobre la salut.




"La contaminació no té fronteres, afecta a tothom", "La contaminació és invisible, les víctimes no" són alguns de les crides del projecte Enlaira't. Deixa enrere els fums, creat i implementat per la Plataforma de la Qualitat de l’Aire (PQA) i Eduxarxa. Enlaira’t, després de dos mesos de sessions i treball tutoritzat, va finalitzar de manera presencial el dia 3 de maig al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb la celebració d’un Congrés de cloenda (vídeo resum). Durant el matí, els alumnes participants del projecte amb el professorat que els ha acompanyat i nombrosos especialistes en qualitat de l’aire, salut, mobilitat, urbanisme, etc. així com membres de la Plataforma de la Qualitat de l’Aire; es van trobar per compartir experiències, inquietuds i propostes. Enlaira’t ha esdevingut, doncs, una gran oportunitat per millorar el coneixement i conscienciar sobre el repte d’aconseguir un aire més net i saludable a la ciutat. En aquest vídeo es mostra part de la feina realitzada pels seus participants durant els tallers presencials del primer mes.


dimarts, 10 d’abril del 2018

UNA TROBADA DE 300 ESTUDIANTS AMB INVESTIGADORS I EXPERTES EN QUALITAT DE L’AIRE, SALUT I MOBILITAT

El proper 3 de maig, al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), es compartiran les recerques que 300 estudiants de 10 instituts de Barcelona han fet sobre com afecta a la nostra salut la qualitat de l’aire i què podem fer per millorar-la.


‘La contaminació no té fronteres, afecta a tothom’, ‘La contaminació és invisible, les víctimes no’ són alguns de les crides del projecte Enlaira't. Deixa enrere els fums, creat i implementat per la Plataforma de la Qualitat de l’Aire (PQA) i Eduxarxa. Enlaira’t, després de dos mesos de sessions i treball tutoritzat, finalitzarà de manera presencial el dia 3 de maig al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Durant el matí, els alumnes participants del projecte amb el professorat que els ha acompanyat i nombrosos especialistes en qualitat de l’aire, salut, mobilitat, urbanisme, etc. així com membres de la Plataforma de la Qualitat de l’Aire; es trobaran per compartir experiències, inquietuds i propostes. 

Durant la seva recerca, els joves i les joves han estat preparant algunes preguntes clau sobre la temàtica, amb l’objectiu que, el dia del Congrés, els experts i expertes convidades les responguin de manera directa i clara. Aquestes respostes juntament amb la presentació dels vídeos generats fins el moment en el projecte (entrevistes a estudiants, gravació de sessions presencials i algunes imatges d’aparició en mitjans), donarà forma a la primera part de l’acte. Entre els especialistes assistents s’hi troben:


Xavier Querol. Professor d'Investigacions del CSIC, geòleg, Vicedirector del comitè científic de la ONU per contaminació transfronterera, assessor  de la OMS (Organització Mundial de la Salut) per la revisió de les guies de qualitat de l'aire. Premi Medi Ambient Generalitat 2009 i Premi Rei Jaume I 2013, per la protecció del medi ambient.



Sílvia Casorran, llicenciada en Ciències ambientals. Ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit de la mobilitat sostenible, com a consultora en l'empresa privada durant 15 anys i, des del gener de 2017, com a servidora pública de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). Es dedica a planificar i gestionar la mobilitat, especialitzant-se en la potenciació del transport públic i de la bicicleta. Forma part de la Plataforma de Promoció del Transport Públic, Associació Veïns i veïnes Poble Nou i Col·lectiu Superilla Poblenou.


Jordi Sunyer, cap del programa de Salut infantil d’ISGlobal. És catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UPF (Barcelona). La seva línia principal de recerca es basa en la freqüència i etiologia de l’asma i la MPOC, la contaminació de l’aire i les malalties cardiorespiratòries i els efectes dels contaminants sobre el desenvolupament neuroconductual en els primers anys de vida de l’infant. El 2014 va guanyar el premi més prestigiós mundialment de medi ambient i recerca en salut, el Premi John Goldsmith.



Glòria Carrasco, llicenciada en Ciències Ambientals i especialitzada en salut pública i avaluació de l'exposició a la contaminació atmosfèrica i a altres factors ambientals. Com a investigadora d’ISGlobal treballa per assolir ciutats més saludables i sostenibles en benefici del nostre benestar i salut. Ha format part de diversos estudis dissenyant i duent a terme la part experimental.

En la segona part del Congrés, els estudiants podran mostrar la seva feina amb uns pòsters exposats a la universitat, que els nombrosos agents convidats i experts podran consultar i comentar directament amb els joves que els han realitzat. Finalment es visionaran alguns dels vídeos editats pels propis estudiants durant el desenvolupament de la seva recerca. Es tracta, doncs, d’apropar el món de la recerca i de la gestió ambiental a estudiants de secundària amb l’objectiu que entenguin la problemàtica per poder combatre-la des del coneixement i l’anàlisi.

La primera edició d’aquest projecte, que es pretén replicar en altres centres i poblacions, s’ha desenvolupat en els següents centres educatius de secundària: Maria Espinalt (Sant Martí), Pablo Ruiz Picasso (Nou Barris), Narcís Monturiol (Ciutat Vella),Poeta Maragall (Eixample Esquerra), Joan Brossa (Horta-Guinardó), Escola Pia Balmes (Sant Gervasi), Jaume Balmes (Eixample Dreta), Escola Joan Pelegrí (Sants-Montjuïc), Quatre Cantons (Sant Martí) i Col·legi Claret (Gràcia). Pràcticament un institut per districte per portar a terme aquest assaig dirigit a una part de la població clau en la millora de la qualitat de l’aire: els i les joves.

El projecte esdevé una oportunitat per difondre la campanya #menyscotxesméssalut de la PQA. Però el seu principal objectiu és millorar coneixement sobre contaminació atmosfèrica i efectes sobre la salut, sensibilitzar sobre la importància de la qualitat de l’aire i innovar sobre com resoldre aquest repte en base a la creativitat i el benefici social

divendres, 6 d’abril del 2018

Barcelona i Palma unides en protesta contra els mega-creuers

Barcelona i Palma s'uneixen en la primera protesta conjunta contra la indústria de creuers amb motiu de l'arribada del “Symphony of the Seas”, el creuer més gran del món. Les organitzacions denuncien que aquest mega-creuer portarà més contaminació i 180.000 creueristes que se sumaran a la massificació turística que ja pateixen les dues ciutats.

L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, juntament amb els col·lectius de l’Assemblea 23-s (que va organitzar la manifestació del setembre passat a Palma amb el lema «Fins aquí hem arribat, aturem la massificació turística»), han convocat mobilitzacions els dies 7 i 8 d'abril, dates en què el creuer farà la seva primera escala a Barcelona i Palma respectivament.

Convocatòria de premsa


QUÈ Mobilitzacions en contra del Symphony of the Seas i de la indústria de creuers

QUAN I ON
  • Barcelona, aquest dissabte 7 d'abril a les 16:30, al Portal de la Pau
  • Palma, diumenge 8 d'abril a les 12:00 a l'Estació Marítima. Davora parada BUS núm 1


Les protestes de Barcelona i Palma no són un cas aïllat. Les mobilitzacions locals contra el turisme de creuers es donen a escala mundial, en nombrosos ports des del Carib fins al Mediterrani, passant per l'Àrtic.

Es tracta de l’expansió d’un mateix patró global que, operat per capitals internacionals, concentra beneficis astronòmics i externalitza enormes costos sobre les poblacions i el medi ambient. Aquests mega-creuers emeten grans concentracions de contaminants que afecten l'aire que respiren, especialment, els barris propers al port. Es tracta d'un dels segments responsables de la massificació turística amb les conseqüències conegudes en termes de saturació de l'espai públic, de la mobilitat rodada, a peu i en transport públic, de desaparició del comerç de proximitat, explotació laboral, tematització de la ciutat, expulsió del veïnat, etc.

Les reivindicacions
 socials contra la turistització de les ciutats, Palma i Barcelona, durant els últims anys han aconseguit mostrar la insostenibilitat del turisme massiu que pateixen i que actualment hi hagi debat obert, social i polític, sobre la urgència de canviar aquest model. Però aquest consens no s'ha traduït en polítiques, com mostren les xifres de creixement en ambdues capitals. En el cas de Barcelona amb 2,7 milions de creueristes en el 2017 , encapçalant el primer lloc del sector a Europa i la Mediterrània. En el cas de Palma, el 2017 varen ser 1,67 milions de creueristes, i preveu arribar as 1,75 aquest 2018 d’acord amb les previsions de Puertos del Estado. Les organitzacions denuncien que no només no s'ha produït cap gir sinó que les dues ciutats estan potenciant de forma exponencial aquest turisme.

Les entitats 
van realitzar una primera acció ahir devant del creuer al Port de Barcelona per anunciar la mobilitzacions del cap de setmana, amb la protesta «STOP CRUISES BCN» en presència d'alguns mitjans de comunicació.

dimecres, 28 de març del 2018

Acord Ajuntament i Port de Barcelona, un mal negoci per a la ciutat


  • Organitzacions socials demanen que es revoqui l'acord subscrit recentment i s'obri una taula per un nou pacte social ciutat-port.
  • Demanen polítiques urgents per reduir l'activitat creuerística i impedir la construcció del museu Hermitage, variant l'actual model de turisme insostenible.


Barcelona, 28 de març de 2018.- L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona han convocat avui una roda de premsa per donar la seva valoració sobre el recent acord presentat pel Port i l'Ajuntament de Barcelona. Segons afirmen, aquest acord manca de legitimitat social i suposa un gir radical de l'Ajuntament en dues actuacions a les quals fins ara s’havia oposat públicament el consistori: la construcció de noves terminals de creuers de gran capacitat al moll Adossat i el canvi d'usos que obre la porta a què el museu Hermitatge es pugui instal·lar en un futur en ple front marítim barceloní.

Les organitzacions han recordat que el passat mes d'octubre tant l'Ajuntament de Barcelona com també el del Prat de Llobregat es van oposar a l'ampliació del moll Adossat del Port de Barcelona, on hi ha quatre terminals de creuers. S'insistia en la necessitat de reflexionar sobre el model de gestió dels creuers que arriben a la ciutat i que la decisió sobre la concessió d'una nova terminal com va sol·licitar MSC cruceros, s'hauria de prendre "conjuntament i no d'esquena a la ciutadania".

Pocs mesos després es presenta aquest acord que, segons les organitzacions, lluny de limitar el turisme de creuers incrementarà el nombre de creuers de gran eslora i amb ells, el nombre de creueristes i les emissions contaminants del port. S'eliminen les 2 terminals obsoletes (N i S) del Moll de Barcelona a les que arriben només el 15% dels creuers amb eslores mitjanes de 145 metres, i es dóna llum verda a la construcció de 2 noves terminals (F i G) de gran capacitat al Moll Adossat. Segons afirmen, es tracta d'una renovació de les terminals per respondre a l'aposta del sector que és la d'incrementar les dimensions dels vaixells, com els que arriben actualment a les Terminals A, B, C i D d'aquest Moll, amb el 85% dels creuers i eslores mitjanes de 286m.  Segons càlculs de les organitzacions, amb les 2 noves terminals i l'entrada en operació de la Terminal E (en construcció) sumarien 7 terminals de gran capacitat que l’any 2026 podrien arribar a rebre 4,4 milions de creueristes per any, un creixement del 67% respecte a l’any 2017. En l’escenari més conservador i prenent de referència el nombre creueristes de la terminal amb menys activitat (terminal C), l’any 2026 arribarien al Port de Barcelona 3,6M, un creixement del 37% respecte al 2017.

D'altra banda, l'acord obre la possibilitat que una nova mega-icona turística com el museu Hermitage s’instal·li en ple front marítim barceloní. Aquesta modificació urbanística dels usos de l’espai central de la marina era, casualment, l’única petició expressa que els promotors de l’Hermitage havien fet a l’Ajuntament.  Per tot això les organitzacions han demanat que i s'obri una taula per un nou pacte social ciutat-port. Les organitzacions vam mostrar el seu rebuig a aquest projecte que inicialment havia rebut el suport del consistori.

Per tot això, les organitzacions han demanat que es revoqui aquest acord i s'obri una taula social per un nou pacte ciutat-port amb els objectius  de reduir l'actual activitat creuerística insostenible, les emissions contaminants del port i que impedeixi la construcció del museu Hermitage.

Tanmateix han anunciat una pròxima mobilització de protesta el dia 7 d'abril amb motiu de l'arribada a Barcelona del Symponhy of the Seas, el nou creuer més gran del món que també serà rebut amb protestes en la seva primera escala a Palma el dia 8.

dijous, 15 de març del 2018

Acte d'entitats en defensa del tramvia

La Plataforma Unim els Tramvies convoca demà divendres 16 de març a les 16h un acte d'entitats favorables a la unió dels tramvies per la Diagonal. 
La millora en la xarxa del transport públic  i la reducció de la contaminació no poden esperar més.




dimarts, 13 de març del 2018

El projecte Enlaira't respira i es mou: 6 càpsules audiovisuals de 3 dels 10 instituts participants en el projecte

El projecte Enlaira'tconcebut i implementat des de la PQA, ja ha finalitzat la seva primera etapa. Hem anat a 10 instituts de Barcelona i hem pogut treballar sobre conceptes com aire, qualitat de l'aire, salut, contaminació, etc. amb uns 300 estudiants d'ESO i Batxillerat. En les següents càpsules audiovisuals podeu fer-vos una idea de què s'ha fet i com s'ha treballat.

Ara és el torn dels instituts participants del projecte. Tenen el mes de març i abril per realitzar diverses activitats i recerques que presentaran el dia 3 de Congrés a científics/ques i tècnics/ques que es dediquen professionalment i que són referents en contaminació atmosfèrica, salut i mobilitat sostenible.

En breu donarem més detalls sobre això, però mentre us convidem a que veieu els següents vídeos que també hem compartit en el nostre Facebook, Twitter i en el nostre nou canal d'instagram (@enlaira_t) creat específicament pel projecte on els i les joves que hi participen poden penjar imatges i vídeos dels seus treballs amb el hashtag #enlairat2018 que també podeu seguir si voleu.

  • Sembla que no a tothom li preocupa la qualitat de l'aire de la mateixa manera. Tres estudiants de l'IES Poeta Maragall ens ho expliquen. Música: www.bensound.com

  • Què es per a tu l'aire? Els estudiants de quart d'ESO de l'IES Poeta Maragall ho treballen amb mapes mentals en la primera sessió presencial del projecte Enlaira't 2018. Música: www.bensound.com

  • Molt contentes de veure com avança Enlaira't 2018. Hem anat a 10 instituts. En el cas del Districte Sants-Montjuïc hem anat a l'Escola Joan Pelegrí i han fet els següents mapes mentals sobre què és l'aire per a ells. Música: www.bensound.com

  • Com t'imagines una ciutat sense cotxes? Hem preguntat a alguns estudiants de l'Escola Joan Pelegrí i ens han respost això. Música: www.bensound.com

  • Com creus que podries millorar la qualitat de l'aire de la teva ciutat? Ens responen estudiants de l'Escola Claret de Gràcia. Música: www.bensound.com

  • 10 instituts, 10 tallers participatius, 300 estudiants, 8 districtes. Què és l'aire pels estudiants de l'Escola Claret? Música: www.bensound.com

dimarts, 6 de març del 2018

Ajudeu-nos a fer un abril amb bicis mil!


30 Dies en Bici és un moviment de ciclistes que des de 2010 es mou perquè pedalar cada dia sigui el més normal del món. Si repeteixes 30 dies qualsevol cosa, en fas un hàbit. Aquesta és la idea!..Que el costum d’agafar la bici a diari ens porti cap un entorn per a tots més sostenible i sa.
 
A nivell individual, per participar al #30diesAMBbiciBCN només t'has de comprometre a anar amb bici cada dia d’abril i compartir-ho a les xarxes.
 
Com a col·lectiu o comerç relacionat amb la bici, podeu fer més coses:
 
-Podeu crear activitats específiques pel #30diesAMBbiciBCN o podeu adherir les que ja teníeu pensades de fer. Nosaltres ens encarregarem de fer-ne difusió amb cartells i accions a les xarxes amb la campanya ABRIL BICIS MIL!
 
-A més, podeu ajudar-nos a trobar #Biciamics: ciclistes que vulguin ajudar a persones que volen començar a pedalar de manera quotidiana, però que per diverses raons encara no ho fan. Gent habituada a moure's en bici que pugui aconsellar sobre recorreguts,  que sàpiguen on comprar material ciclista al barri, quins són els comerços on es pot entrar amb la bici, o els llocs segurs per aparcar al carrer...

Recordeu!
Si voleu participar amb alguna activitat, si us plau, feu-nos arribar la proposta a aquest mail abans del 9 de març!

Si voleu col·laborar com a voluntaris o #bicicamics i ajudar-nos a trobar-ne més, completeu el següent formulari
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScabP-ice5loW3J1bE0Gs7E5N9vsfGGzbO8vUuwI7HvJkgfnA/viewform?usp=sf_link

I difoneu-lo entre els vostres coneguts i amics. Tan bon punt el rebem, ens posarem en contacte amb vosaltres.

Gràcies, salut & bici!

dijous, 1 de març del 2018

[Vídeo] DEBAT ‘El planeta atormentado’

Debat del dia 28 febrer de 2018  sobre el canvi climàtic moderat pel subdirector de eldiario.esGumersindo Lafuente, amb experts en la matèria com Yolanda Melero, experta en temes de biodiversitat i ciutats, ecologia, zones verdes; José Luis Pelegrí, cap del departament d'Oceanografia Física i Tecnològica de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC); María García, d'Ecologistes en Acció i Plataforma Qualitat de l'Aire; i Javier Mariscal, il·lustrador i dissenyador, autor de la portada de la revista ‘El planeta atormentado’ de eldiario.es.

dilluns, 26 de febrer del 2018

Reptes de la Taula Canvi Climàtic i Qualitat de l'Aire plantejats per les entitats reunides al III Congrés del Tercer Sector Ambiental

Més de 80 entitats van participar divendres al III Congrés del TSAcat per abordar els reptes ambientals de futur de Catalunya i incidir així en les polítiques públiques. Els 140 participants, reunits en 6 taules temàtiques, van plantejar 40 reptes destacats pel futur del país. Per a informació sobre els reptes de la Taula Canvi i Qualitat de l'Aire, informació aquí.


divendres, 23 de febrer del 2018

Debat amb ajuntament i sector privat: entitats anuncien més conflicte social amb el port

El passat dilluns 12 de febrer va tenir lloc a l'Institut Nàutic de Barcelona el debat “Ciutat-Port: cap a quin model anem?", organitzat per Barceloneta Proa a la Mar.
La jornada s'emmarca en el context dels recents acords Ajuntament-Port amb la presència dels cossos tècnic i polític de l'Ajuntament, el Clúster Nàutic de Barcelona, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible. A continuació, una breu síntesi de la trobada.



Va intervenir en primer lloc l’Ajuntament: per la banda política, la Regidora de Ciutat Vella Gala Pin i per la política el Marc García, Director de l’Oficina del Pla Estratègic del Delta del Llobregat i tècnic encarregat de la redacció dels esmentats acords. En línies generals van expressar el següent:
  • Satisfacció per haver arribat a un acord amb el Port que limita les terminals internacionals de creuers de les 8 actuals a un màxim de 7, establint un horitzó que fins ara no existia. Van reconèixer però que la terminal de creuers de Maremagnum només existeix sobre el paper, a la pràctica no ha operat mai.
  • No van negar que amb l’acord hi haurà un canvi d’usos que obre la porta a l’Hermitatge, afirmant que el govern municipal s’ha oposat i proposat ubicacions alternatives, cap d’elles acceptada. En aquest sentit, admetien que els acords suposen un tirar la pelota hacia delante, deixant la decisió per al futur mandat, sota la forma d’un conveni ciutat-port específic sobre el tema.
  • Van reconèixer que l’acord no ha tingut participació social però que treballen per obrir un pacte social sobre el litoral per definir estratègies a mig/llarg termini.

dimecres, 14 de febrer del 2018

Sessió-debat 'Port-Ciutat: cap a quin model anem?'


Sessió-debat "Port-Ciutat: cap a quin model anem?" amb la participació de la Plataforma per la Qualitat de l'aire.
Quan: Dilluns 19 febrer 18:30h 
On: Auditori de l'Institut de Nàutica de Barcelona (Edifici el Far)

dilluns, 29 de gener del 2018

VISIBILITZAR LA CONTAMINACIÓ ENTRE ELS JOVES

10 instituts de Barcelona i uns 300 estudiants participen en el projecte Enlaira’t per a trobar solucions als efectes de la contaminació de l’aire en la salut


"La contaminació no té fronteres, afecta a tothom", "La contaminació és invisible, les víctimes no" són alguns de les crides del projecte Enlaira't. Deixa enrere els fums, creat i implementat per la Plataforma de la Qualitat de l’Aire (PQA) i Eduxarxa. Enlaira’t esdevé una gran oportunitat per millorar el coneixement i conscienciar sobre el repte d’aconseguir un aire més net i saludable a la ciutat. La primera edició d’aquest projecte, que es pretén replicar en altres centres i poblacions, es desenvolupa en 10 instituts de Barcelona i compta amb la participació d’uns 300 estudiants de secundària (ESO, Batxillerat i graus formatius). Entre els centres educatius es troben l’institut Maria Espinalt (Sant Martí), Institut Pablo Ruiz Picasso (Nou Barris), Institut Narcís Monturiol (Ciutat Vella), Institut Poeta Maragall (Eixample Esquerra), Institut Joan Brossa (Horta-Guinardó), Escola Pia Balmes (Sant Gervasi), Institut Jaume Balmes (Eixample Dreta), Escola Joan Pelegrí (Sants-Montjuïc), Institut Quatre Cantons (Sant Martí) i Col·legi Claret (Gràcia).



Pràcticament un institut per districte per portar a terme aquest assaig dirigit a una part de la població clau en la millora de la qualitat de l’aire: els i les joves.

divendres, 12 de gener del 2018

Ens hi va la vida

La ciutat del futur ha de decidir si preval el dret a la salut o a agafar el cotxe

Article a El Periódico d'Olga Margalef, membre de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire


El dret a la salut és un dret fonamental i és comú atribuir-ne la garantia a una bona atenció mèdica o urgències sense cues, però també suposa viure en un ambient que no ens faci emmalaltir. Dit d’una altra manera, la millor atenció sanitària no tornarà la salut als milers de malalts per contacte amb l’amiant. Si qui llegeix aquestes línies viu a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha de saber que el seu dret és vulnerat cada cop que respira. No complim la normativa Europea en qualitat de l’aire, ni la de l’Organització Mundial de la Salut 
[Segueix llegint aquí].
Amb la tecnologia de Blogger.