Les noves mesures de restricció de vehicles seran insuficients per respirar un aire net

dijous, 30 de novembre del 2017

La Plataforma per la Qualitat de l’Aire demana un peatge urbà i una Zona de Baixes Emissions permanent i en funció de les emissions reals dels vehicles



La Plataforma per la Qualitat de l’Aire (PQA) ha acollit amb satisfacció que per primer cop es posin en marxa mesures de restricció a Barcelona, però demana que l'objectiu sigui la protecció de la salut i el compliment de la legalitat europea, sense més ajornaments ni improvisacions. La PQA alerta que el pla presentat de Zona de Baixes Emissions (ZBE) de l'àmbit Rondes de Barcelona no serà eficaç per garantir un aire que compleixi ni les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ni els llindars legals. A més a més lamenten que les mesures presentades avui no s'hagi consensuat amb la taula abans de ser llançades, objectiu amb el qual es va conformar aquest espai.


La restricció s’aplicarà sobre un percentatge insuficient del parc circulant i amb unes etiquetes que no tenen en compte el frau del dièsel. El frau de les emissions ha demostrat àmpliament com els nous vehicles dièsel són més contaminants en NO2 que els vehicles de benzina vells (ex. un dièsel nou euro 6 contamina, de mitjana, 3 vegades més que un euro 3 de benzina). D'altra banda, quan aquesta ZBE s'apliqui de forma permanent l'any 2020, afectarà un % inferior de vehicles atès que part dels no etiquetats actualment (14%) ja no estaran en el parc circulant. La Plataforma destaca que les mesures restrictives han d’anar més enllà i combinar-se amb altres polítiques de mobilitat sostenible o s’acabarà promovent una renovació del parc de vehicles sense assolir els objectius marcats en el PMU que finalitza en 2018. El problema a la ciutat està causat en primera instància per la densitat de trànsit més elevada d’Europa i pel percentatge de vehicles dièsel del  64,6%, d’un parc circulant no gaire envellit (8 de mitjana anys) i és on han d’incidir les polítiques de les ciutats de l’àrea metropolitana.

Les mesures que es posaran en marxa l’1 de desembre afecten només els dies d’episodi. En canvi, tots els indicadors de salut ambiental de la ciutat coincideixen en que el principal problema és l’elevada mitjana anual de diversos contaminants. Per aquest motiu la PQA reclama a l’Ajuntament que les mesures restrictives esdevinguin estructurals abans de la data proposada en el pla i s’implementin aquesta mateixa legislatura.
La Plataforma participarà avui a la sessió de la Taula contra la Contaminació de Barcelona amb aquestes demandes. També demanarà a les administracions presents quina és la reducció d’emissions que es preveu obtenir amb la ZBE definida, i que es faci pública la valoració del Grup de Treball Científic-Tècnic al respecte. La PQA demanarà que de forma complementària a una ZBE més restrictiva, es consideri l’aplicació d’un peatge urbà. Aquesta és la mesura que ha millorat més la qualitat de l’aire en altres ciutats europees en què s’ha implementat (com Londres, Estocolm o Milà), reduint fins a un 30% el trànsit. A més a més permet destinar els recursos recaptats a millorar el transport públic. Tanmateix instaran als grups municipals presents a actuar de forma prioritària sobre dues de les principals arteries urbanes que contaminen la ciutat, la Diagonal i la Meridiana, amb l'impuls en aquest mandat dels projectes de la unió del tram i de la reforma de la Meridiana. Actualment el 95% de la població de la ciutat de Barcelona està exposada a uns índexs anuals de contaminació de l'aire superiors als nivells de protecció de la salut, afectant greument a la població més vulnerable (malalts, infants i gent gran) i és un imperatiu moral i legal fer-hi front sense més dilacions.
Amb la tecnologia de Blogger.