dimecres, 28 de juny del 2017

Tota la població de Catalunya va respirar aire contaminat

El conjunt del territori va suportar una contaminació que danya els boscos i cultius


Els 7,5 milions d'habitants de Catalunya van respirar aire contaminat durant 2016. L'Informe anual de Qualitat de l'Aire d'Ecologistes en Acció conclou que la totalitat de la població i del territori de Catalunya van estar exposats a uns nivells de contaminació que superen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut. El repunt del trànsit, el frau dièsel, les emissions dels grans ports i complexes industrials i l'aposta per les energies brutes en detriment de les renovables, entre les causes d'un problema que afecta la salut de la ciutadania, però també als cultius, boscos i espais naturals. El canvi climàtic amb l'afectació en el règim de pluges i l'augment de temperatures, un factor més que agreuja de forma important aquest problema.

dimecres, 21 de juny del 2017

La campanya Menys Cotxes Més Salut es presenta a Girona

Els museus estem més acostumats a explicar que a escoltar, però al Museu d’Art de Girona, cada any, donem veu als nostres visitants, que inspirant-se en les obres i objectes en exposició ens expliquen i comparteixen les  seves visions, inquietuds i il·lusions.


En aquesta vuitena edició del Dia del Visitant, assistents i participants ens parlaran d’allò que és essencial per al desenvolupament integral de la persona, per la cerca del bé comú i per una relació respectuosa amb la natura.
Al llarg de tota la jornada es faran diverses activitats (visites guiades, activitats artístiques, jocs infantils, concerts i d’altres), en les quals els protagonistes sereu vosaltres, els nostres visitants.

Consulteu la programació.

---------
Més informació de la campanya a menyscotxesmessalut.org

divendres, 16 de juny del 2017

2es JORNADES de mitjans de comunicació independents i moviments socials


Amb el títol "Empremtes de Futur" se celebraran el dia 22 de juny de 2017, a l’espai Calabria66, les Segones Jornades de mitjans  de comunicació independents i moviments socials, organitzades per l'Agència de Premsa Internacional Pressenza, juntament amb altres organitzacions i col·lectius.



L'objectiu de les jornades és donar visibilitat a aquelles iniciatives i projectes que van conformant un nou model social, així com propiciar lligams entre les persones i col·lectius que les promouen.
Les jornades es desenvoluparan mitjançant taules temàtiques que comptaran amb participants de diversos moviments i organitzacions en les quals es presentaran breument els projectes en què estan treballant. S’intercanviarà sobre les dificultats del present i les aspiracions d'aquest futur que es desitja assolir.
Les diferents àrees temàtiques seran les següents: Mitjans de comunicació – No-violència i desarmament – Salut  – Educació – Governabilitat  – Economia – Habitatge i serveis – Sostenibilitat i medi ambient – Migracions.
A les 20.00 h, a l'Auditori, es posaran en comú les síntesis de les diferents taules i propostes conjuntes.
En el marc de les jornades es presentaran diversos projectes de comunicació, així com l'Informe Audiovisual #DDHHFronteraSur realitzat per Iridia, Novact i Fotomovimiento.


C:\Users\xbeld\AppData\Local\Packages\microsoft.windowscommunicationsapps_8wekyb3d8bbwe\TempState\msohtmlclipclip_image002.jpg

dimecres, 7 de juny del 2017

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire llança la Campanya "Menys Cotxes Més Salut" per reclamar mesures més efectives contra la contaminació de Barcelona

El 95% de la població de la ciutat de Barcelona està exposada a uns índexs anuals de contaminació de l'aire superiors als nivells de protecció de la salut1. Per aconseguir els nivells legals cal reduir un 30% el trànsit privat segons va establir el Pla de mobilitat urbana (PMU) 2013-2018.


 

La Campanya "Menys Cotxes Més Salut" té com a objectiu demanar la implicació de la ciutadania per interpel·lar directament a l'Ajuntament de Barcelona perquè s’apliquin mesures efectives de reducció del trànsit privat com estan fent més de 230 ciutats europees amb resultats satisfactoris. 
La Plataforma ha presenta la campanya en roda de premsa aquest matí a les 11:30 hores, al Col·legi de Periodistes de Catalunya. 

Aquestes ciutats han demostrat que no n'hi ha prou amb tenir un bon transport públic. Cal dificultar la circulació dels vehicles privats aplicant un Peatge de Congestió i limitant l'accés als més contaminants, especialment els dièsel, amb excepcions com poden ser les persones amb mobilitat reduïda, transportistes o els serveis col·lectius com el taxi i els busos. P
er potenciar el transport públic en superfície es necessita utilitzar l'espai públic que actualment està reservat pel cotxe (60-70% comptant els carrils de circulació i els aparcaments en superfície). La Campanya explica aquestes mesures i tracta de clarificar confusions generades per solucions que no són efectives, com per exemple la restricció als cotxes de més de 20 anys anunciada per la Generalitat per l'any 2019.

La Plataforma considera que tant el govern de l'Ajuntament de Barcelona com el de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han apostat per encarar el problema, posar-lo en l’agenda política i fer-ne sensibilització,, però el problema segueix vigent i urgeix avui posar el focus en les mesures de restricció permanent del trànsit per començar a implementar-les en aquest mandat. La població no pot esperar al 2020 per l’aplicació de mesures eficaces. La Plataforma per la Qualitat de l’Aire veu injustificat aquest retard quan el sistema i equipament per realitzar restriccions estarà u operatiu al desembre per actuar en moments d'episodis. I tot això tenint en compte que la Comissió Europea ha donat un ultimàtum per incompliment dels nivells legals des de l'any 2010. Recorden que es tracta del principal problema de salut pública de la ciutat, que causa 3.500 morts prematures anuals a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i nombroses malalties respiratòries, cardiovasculars, neurològiques i diversos tipus de càncer.

Tal com va passar amb la Llei Antitabac, les mesures necessàries són poc populars i necessiten la determinació dels polítics per fer prevaldre la salut per damunt d'altres interessos i que, com mostra l'experiència de les ciutats que les han aplicat, posteriorment van guanyant progressivament l'acceptació social. La campanya s'adreça a Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i Presidenta de l'ÀMB. Es demana la corresponsabilitat als grups polítics del govern i de l'oposició, així com de la Generalitat, per posar solució a un problema de salut pública de primer ordre. Necessitem mesures que siguin aplicades en aquest mandat i Barcelona se situï entre les ciutats europees que estan liderant la lluita contra la contaminació.



1Informe d’avaluació de la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona 2016. Agència de Pública de Barcelona (ASPB)

dimarts, 6 de juny del 2017

El fum no és vida. Contaminar no és una diversió


Data: Dijous 8 de juny a les 19 h. 
Lloc: Plaça Maluquer i Salvador (Granollers)



Hi intervindran
Ione Avila-Palencia, Institut de Salut Global (ISGlobal)
Marc Padrosa, Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)
Maria Garcia, Plataforma per la Qualitat de l'Aire
Anna Cirera, No ens Vendreu la Moto

L'acte servirà per donar a conèixer el problema i efectes de la contaminació de l'aire a la comarca i la campanya ciutadana de mesurament d'ozó del projecte CAPTOR. A més l'acte permetrà analitzar la relació que poden tenir aquestes dades amb esdeveniments com les curses que organitza el Circuit de Barcelona-Catalunya i amb les afectacions futures que podria tenir el desenvolupament a les immediacions d'aquesta instal·lació el BCN World del Motor i les infrastructures viàries que porta associades, com són l'Autovia Interpolar o la construcció d'una autopista C-17 paral·lela a l'actual autovia.

Coorganitzat per No ens Vendreu la Moto i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire
amb la col·laboració de l'Institut de Salut Global i el projecte científic CAPTOR.
Amb la tecnologia de Blogger.