“L’ Eixample és el barri amb l’aire més contaminat de Barcelona. És aquí on hauríem d’estar més conscienciats”

dilluns, 20 de juny del 2016

El “I taller participatiu sobre contaminació atmosfèrica amb veïnes” organitzat per la Plataforma per la Qualitat de l’aire (PQA) en col·laboració amb l’assemblea del barri de l’Eixample Esquerra, parteix del coneixement dels participants per construir un relat amb un grup d'experts per millorar la qualitat de l'aire al barri.

L'objectiu del taller celebrat el 27 de maig al que van acudir 17 participants era doble: conscienciar sobre el problema que representa per a la salut de les veïnes la contaminació atmosfèrica i empoderar a les participants per comprendre la seva funció en el canvi per respirar un aire més pur al barri. Alexandra Farbiarz, col·laboradora de la PQA i responsable de comunicació de Terraqui, va utilitzar una metodologia que parteix del coneixement dels participants. Segons l’Alexandra “si volem involucrar a les veïnes en la millora de la qualitat de l'aire del barri, hem de construir i vehicular des del seu coneixement la problemàtica actual per trobar solucions de futur”.

La primera fase del taller ens va ajudar a comprendre com relacionen les participants els termes com “contaminació atmosfèrica” i “aire”. D’aquesta manera, en aquesta fase, per exemple, vam comprendre que “el canvi climàtic” i la “contaminació atmosfèrica” estan molt a prop en les consciències de les veïnes. En la següent foto pots veure el resum gràfic d'aquesta fase.





En la segona fase del taller ens preguntàvem sobre l'última vegada que recordaven haver respirat un aire pur. Cap participant recorda dins de Barcelona aquest moment. Per contra, la muntanya o la platja són els llocs on van respirar un aire més pur. D'altra banda, les veïnes van imaginar com els agradaria que anés la qualitat de l'aire en 5 anys i van preveure com arribarem fins a aquí. Aquestes són algunes respostes:

“A Barcelona s’ha reduït un 50% la contaminació gràcies a la millora del transport públic”. “S’ha reduït el preu del transport”
 “S’ha aconseguit purificar l’aire. Vivim en un ambient millor”. Ja no depenem tant dels combustibles fòssils”
 “Finalment a Barcelona només es circula amb transport públic”. “Ara la gent utilitza més la bicicleta”
“Ja no hi ha contaminació. La gent no necessita anar amb mascaretes amb bicicleta”

En l'última fase del taller, Olga Margalef i Jaime Benavides van respondre a les preguntes de les veïnes basant-se en estudis que aborden la contaminació atmosfèrica des de diferents punts de vista (salut, emissions, qualitat de l'aire, mobilitat, ús de l'espai públic). Per exemple, a la imatge que segueix observem que l’Eixample va ser el barri amb majors nivells de diòxid de nitrogen (NO2), tal com assenyala un estudi del CSIC de 2008.



El taller ens va ajudar a conèixer com perceben les veïnes la contaminació atmosfèrica. A més a més, va ajudar a aprofundir en el coneixement sobre l'impacte en la salut o la procedència dels contaminants que respirem a l'Eixample. El taller va acabar a les 22:30 amb les veïnes i les facilitadores parlant sobre el problema i les seves possibles solucions. El gran acolliment del taller per les veïnes ens porta a creure que a més de conscienciar-se és possible que les participants es converteixin en generadores de canvi, tant a nivell individual com a col·lectiu. Estem d'acord amb Georgina, que va participar en el taller, “als barris l'estratègia ha de ser més concreta, accions específiques amb impacte”. En els propers tallers incidirem en quines accions concretes poden realitzar les persones conscienciades que vulguin aportar la seva brisa d'aire pur.




Gràcies per compartir,

Plataforma per la Qualitat de l’Aire
Amb la tecnologia de Blogger.