Nul avanç per millorar la qualitat de l'aire

divendres, 20 de maig del 2016

Moció sobre la qualitat de l'aire aprovada ahir pel Parlament 

Nul avanç per millorar la qualitat de l'aire 


Es manté la fallida política de renovació de vehicles per seguir subvencionant la indústria del motor

En menys de dos mesos, el Parlament de Catalunya ha aprovat dues mocions sobre la millora de la qualitat de l'aire. Aquesta situació demostra que la qualitat de l’aire és una qüestió primordial en l’agenda política del parlament i feia esperar avanços sobre els acords aprovats el passat 7 d'abril amb la Moció 18/XI. Però la Plataforma per la Qualitat de l’Aire considera que la moció aprovada ahir no aporta cap novetat ni millora a les polítiques  de l'actual govern.
La moció destaca per la poca concreció dels acords aprovats a les mocions 18/XI i la 72/X del 2014 i continuisme en la vella consigna de la renovació del parc de vehicles. La renovació del parc ha protagonitzat les polítiques de qualitat de l'aire dels últims anys, demostrant nul efecte en la rebaixa de la contaminació atmosfèrica. En canvi, s’han promocionat enormes subvencions a la indústria del motor esgrimint arguments ambientals i de desigualtat. En la mateixa línia que les polítiques recents, 'article aprovat expressa: "Instar al Govern de l’Estat a reorientar les ajudes a la renovació de parc de vehicles de major antiguitat cap a vehicles ambientalment eficients i, especialment, als propietaris de menors ingressos".

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire considera que els diners públics han de destinar-se als serveis públics i no a subvencionar béns d'ús privat. Les polítiques d'ajudes a la compra del vehicle privat no tenen cap justificació social, econòmica ni ambiental. Al fracàs d'aquestes polítiques s'uneix l'escàndol destapat pel cas Volkswagen. Aquest immens frau ambiental, econòmic i en salut pública, hauria de ser un motiu de pes per retirar els milions d'euros de plans PIVE, Movele, PIMA AIRE. i reorientar les en la implementació de polítiques per potenciar els plans de suport al vianant, la bicicleta i el transport públic. Aquestes són les mesures més efectives per millorar la qualitat de l’aire i les que més positivament repercuteixen en pal·liar les desigualtats en el camp de la mobilitat per la ciutadania amb menys ingressos


Els mínims que no estan a la moció aprovada i que permetrien avançar en el compliment dels límits legals d'emissions  

Amb motiu de la moció presentada pel Grup Parlamentari dels Socialistes de Catalunya, la Plataforma va presentar les seves demandes
a tots els grups parlamentaris perquè fossin considerades durant el procés de negociació d'esmenes. Aquestes van ser recolzades per les Catalunya Si que és Pot i la CUP-CC i exposades en les intervencions de les respectives diputades, però no van ser aprovades en el  procés de negociació d'esmenes. Les demandes de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire han estat les següents:
  • Establiment d'una autoritat única del transport en l'àmbit metropolità de Barcelona que integri totes les competències autonòmiques i municipals per tal de resoldre les ineficiències de l'actual sistema de planificació i gestió; i unificació dels mecanismes consultius i de participació pública.
  • Instar a la Direcció General de Trànsit a realitzar canvis en el sistema d'etiquetatge de vehicles que ha elaborat perquè sigui efectiu per l'implementació de les Zones de Baixa Emissió, perquè sigui coherent amb el seu impacte real en la reducció d'emissió, que depèn, en aquest ordre, del combustible utilitzat, de la tecnologia del motor i filtres i de l’any de fabricació.
  • Transport públic prioritari que cal abordar amb urgència: 1. La interconnexió per la Diagonal (3,9 km) de les actuals xarxes de tramvia de l'Àrea metropolitana (Trambaix 15,1 km, Trambesòs, 14 km) que cobreix els 8 municipis que generen el 50% del trànsit privat de connexió que circula per Barcelona, mantenint la flota actual de bus integrada en una nova xarxa; i 2. Millorament de la freqüència de pas del sistema de Rodalies així com la creació de busos exprés a l'Àrea Metropolitana de Barcelona associats a nous i existents carrils bus d'entrada a Barcelona
  • Eliminar les ajudes públiques a la compra de vehicles privats, que han estat polítiques de subvenció a la indústria del motor i de manteniment del model insostenible dominat pel cotxe, sense cap justificació social, ambiental ni econòmica. 
  • Aturada de projectes amb impacte en l'increment d'emissions a les zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric: 
    • Construcció d'ampliacions viàries com la Ronda Litoral, l'autovia Sant Andreu – Sagrera i l'ampliació de la C-58 ', 
    • PDU del Circuit Barcelona-Catalunya previst als municipis de Granollers, Montmeló i Parets (megaprojecte anomenat Espai Motor)
    • Circulació de camions de fins a 60 tones i 25,25 metres de longitud a Catalunya (megacamions).
  • Actuació de les administracions sobre les implicacions del frau dièsel, per depurar responsabilitats i establir un sistema de control sobre les emissions en condicions reals amb capacitat sancionadora i independent de les empreses.
  • Pla de tancament progressiu de les plantes incineradores, de crema de residus en cimenteres i de les plantes de generació elèctrica en paral·lel a l'execució de plans ambiciosos de desplegament d'energies renovables i de prevenció i reducció de residus. Pla de recol·locació dels treballadors.
Per a la Plataforma, que aplega entitats veïnals, defensors de la salut pública, ecologistes, activistes en defensa dels vianants, de l'ús de la bicicleta i del transport públic; la moció aprovada avui reflecteix la manca de compromís de la majoria del Parlament per variar el rumb de les polítiques fallides dels últims anys. La Plataforma per la Qualitat de l’Aire lamenta que un cop més es giri l'esquena al món científic i social, i insisteix en denunciar l'incompliment sistemàtic dels nivells de contaminació legals als que obliga la normativa europea.  


Vídeo del debat de la moció al Ple del Parlament aqui
Amb la tecnologia de Blogger.