dimecres, 28 de desembre del 2016

El debat no és el tram, són els cotxes

Article publicat a El Periódico No es el Tram, son los coches

Quan l'Àrea Metropolitana de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) van planificar el tramvia de la Diagonal i el Baix Llobregat a finals dels vuitanta, pocs s'imaginaven que el projecte acabaria trinxat i inaugurat només als seus extrems l'any 2004 i que donaria lloc a l'únic cas de tramvia interruptus (implantació interrompuda) d'Europa. Per acabar d'arrodonir el despropòsit, el tall està just a la via amb més saturació de trànsit de la ciutat i a l'àrea més contaminada de Barcelona.

Han passat els anys i el tramvia s'està estenent a Europa amb més de 330 xarxes, i 60 ciutats l'han ampliat o creat als darrers 16 anys. París segueix creant una gran xarxa interurbana i projecta la primera gran línia interior al voltant del Sena. Nova York i Berlín enceten projectes molt ambiciosos, en el primer cas de nova creació i en el segon d'ampliació del servei cap al sector occidental. Mentre a Europa el debat està en quantes xarxes de tramvia s'han d'ampliar aquí seguim paralitzats en una foto fixa, amb debats estèrils sobre la unió dels tan sols 3,8 quilòmetres del tram. Mentre a Europa el tramvia està demostrant ser un dels principals aliats en la lluita contra la contaminació juntament amb la bicicleta i el bus, aquí surten propostes inversemblants per unir el tros inacabat com els busos elèctrics o construir un túnel per on pugui passar; per la senzilla raó de no treure carrils als cotxes. La mateixa raó que està darrere de la presentació que va fer el passat 15 de desembre el RACC Automòbil Club, anunciant que el tramvia per la Diagonal empitjorarà la contaminació i la mobilitat. Tot el contrari del que passa a les ciutats europees on és un mitjà habitual, com el bus, un metro en superfície.

La contaminació i la congestió ni la generarà el tram ni la Diagonal, la generen en tot cas els 500.000 cotxes que arriben dels 8 municipis que connectarà. La unió del tram és l'opció que ofereix la més alta capacitat de transport públic en superfície sense perdre velocitat comercial, un cost d'implantació baix (una parada de metro), té un consum energètic i un impacte ambiental baixos i ofereix accessibilitat connectant amb totes les línies del metro i els FGC. Augmentarà 120.000 usuaris i permetrà alliberar busos que ara operen a la zona que passarien a reforçar la Nova Xarxa Busos amb la cobertura d'altres barris. Unir els 3,8 quilòmetres de tramvia transformà l'actual autovia urbana de la Diagonal en una via d'alta capacitat de transport públic que connectarà 9 municipis metropolitans. Ningú dóna més per menys. Per reduir la contaminació tots els experts en mobilitat saben que amb transport públic no és suficient, cal dificultar la circulació dels cotxes, treure carrils i aparcaments als cotxes, establir un peatge urbà i limitar l'entrada als més contaminants. Només així reduirem el 30% del trànsit motoritzat per respirar aire legal. No cal inventar res, només copiar el que està funcionant a Europa. La gent no som diferents, ho són les polítiques.

dilluns, 12 de desembre del 2016

VOLEM TRANSPORT PÚBLIC PER LA DIAGONAL

DES DE GLÒRIES FINS A FRANCESC MACIÀ, RÀPID, AMB CAPACITAT, SENSE SOROLLS NI FUMS

Dimecres, 14 de desembre, a les 19 hores
Lloc: sala d’actes de l’escola Ramon Llull (entrada per Consell de Cent)


Amb:
- Pere Macias, Director estratègic del projecte de connexió de les xarxes de tramvia
- Oriol Altisench, Coordinador del projecte de connexió de les xarxes de tramvia


Organitzen: ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE FORT PIENC. ASSOCIACIÓ DE VEÏNS SAGRADA FAMÍLIA.
 

dimarts, 22 de novembre del 2016

Per respirar aire legal cal reduir el 30% del trànsit motoritzat

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire valora positivament la mesura de reducció permanent del trànsit a Barcelona però demana compromís per la seva implementació a l'actual mandat.



Per aconseguir els nivells legals cal reduir un 30% el trànsit privat segons va establir el Pla de mobilitat urbana (PMU) 2013-2018. Possiblement aquest percentatge és major tenint en compte que la "millora tecnològica" destapada amb el frau dièsel ha portat més contaminació a la nostra ciutat.

Xerrada ‘Contaminació de l'aire: Un greu problema de salut pública’

A Barcelona, segons l'Organització Mundial de la Salut, respirem un aire perjudicial per a la vida de les persones. Sistemàticament es superem els nivells legals. Es tracta del principal problema ambiental que patim a la ciutat i provoca nombroses malalties respiratòries, cardiovasculars, neurològiques i també càncer. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona es podrien evitar 3.500 morts prematures anuals si es complissin els límits establerts per l'OMS.
Com afecta la nostra salut? Quins són els principals focus de contaminació? Què s'està fent? Quines són les actuacions que estan donant resultats a altres ciutats europees? 
De tot això en parlarem el proper 25 de novembre amb la Plataforma per la Qualitat de l'Aire. 


A càrrec de: Maria García, Portaveu de la Plataforma

Divendres 25 de novembre a les 21,30 hores

Lloc: Casal de la Font d'en Fargues, carrer Pedrell 67-69. 08032 Barcelona


ACTIVITAT GRATUÏTA



dijous, 17 de novembre del 2016

La batalla per la vida: la qualitat de l'aire

Article amb motiu de les Jornades 31 IESE AUTO "La batalla por el automòvil"
Acabades les Jornades IESE AUTO organitzades per l'escola de negocis IESE sota el nom "La batalla por el automóvil", una trobada sectorial al voltant de la qual ells anomenen "la industria de las industrias". Els interessos que defensen segurament no són els de la majoria doncs aquestes jornades van en direcció oposada al consens científic, social i també cada cop més polític envers una mobilitat sostenible i al concepte de Ciutats sense cotxes –Car free cities-. Així trobem a faltar cap menció al frau del dièsel que esquitxa a la major part del sector del motor tal com venia anunciant l'ONG Transport and Environment, o la qualitat de l'aire sense anar més lluny.






divendres, 11 de novembre del 2016

Nova Directiva europea sobre la reducció d'emissions, insuficient per a un compromís efectiu en la lluita contra la contaminació de l'aire

Europa pot perdre l'oportunitat per donar resposta al greu problema de contaminació si no hi ha modificacions al text que es votarà a final d'aquest mes. 

La falta d'objectius ambiciosos cada cinc anys i les "flexibilitats", són algunes de les principals febleses per a l'incompliment dels objectius que la norma estableix per l'any 2030.


Europa es juga la seva salut a finals de mes, quan està previst que el Ple del Parlament Europeu aprovi la Directiva de sostres d'emissions nacionals (NEC). La nova normativa substituirà l'anterior Directiva 2001/81/CE que l'Estat espanyol ve incomplint des del 2010, i regularà cinc contaminants (SO2NOxNMVOCsNH3PM 2.5).

dijous, 27 d’octubre del 2016

Nou Pla de Qualitat de l'Aire del Port de Barcelona: Més Fum

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire reclama responsabilitat a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona que són les administracions públiques competents en la matèria de prevenció, vigilància i seguiment de la contaminació atmosfèrica, per exigir la reformulació del Pla en la seva totalitat amb objectius d'emissió i mesures estructurals obligatòries per complir la normativa legal.




La Plataforma considera que un sistema voluntarista de bonificacions no tindrà cap incidència en la reducció de les emissions del trànsit marítim, principal focus de contaminació del Port de Barcelona. No estableix objectius de reducció d'emissions ni terminis.

diumenge, 9 d’octubre del 2016

El dret a un aire net: arguments per una altra mobilitat

Olga Margalef - Membre de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire (PQA). Article d'opinió al Punt Ambiental, revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya COAMB.

Lluny de ser garantit a tota la població mundial, el dret a la salut no es refereix només a una assistència sanitària, sinó al fet de créixer en un medi i entorn saludable. No és una qüestió menor. En un estudi de l’any 2006 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recalcava que el 24% de la càrrega de morbiditat mundial i el 23% de totes les morts es poden atribuir a factors ambientals. I amb percentatges molt majors en els països amb més pobresa i desigualtat.
Llegir més>> 

dimarts, 4 d’octubre del 2016

Esto hay que pararlo.

Hola Quim; 

Sentimos decirte que discrepamos totalmente con tu escrito publicado en el Blog de Opinión de La Vanguardia el día 22 de septiembre. 

No creemos, para nada, que sea bueno lo de intentar reducir el tráfico; ya sea con supermanzanas o con otras medidas aún más efectivas como la implementación de las zonas de baja emisión o el hecho de cobrar peajes para entrar en la ciudad; en inglés Congestion Charge

 ¡¿Pero qué se han creído estos happy flowers!? Las ciudades están hechas para ir en moto y coche, y no para que la gente tenga que soportar ir en autobús o un metro repleto de gente corriente. Y por no hablar de los “biciflautas”. Si no les gusta la ciudad… ¡que se vayan al campo! ¡Y qué manía en transformar la ciudad en otra menos estresante! Recientemente me he cambiado de piso, y me ha costado mucho encontrar un piso que estuviera suficientemente cerca de un tráfico muy denso, ruidoso de día y de noche, son los más caros y valorados, porque como sabe usted, todo el mundo quiere vivir a pie de autopista. Hay gente, como a mí, que le encanta ver las calles abarrotadas de coches y motos sacando malos humos. Es más, a la que veo un atasco busco el banco más cercano para recostarme y disfrutar de la contaminación, con todos mis sentidos. Nací en el ensanche barcelonés hace casi 60 años, y tengo un recuerdo traumático de mi infancia: Pasaba tardes enteras jugando en unas calles por las que circulaban muy pocos vehículos. Menos mal que el progreso llenó rápidamente de ruido de motor estas grandes avenidas, y viejos y mocosos tuvieron que recluirse en pequeños parques o en sus casas. 

Por no hablar de las excusas que ponen sobre los efectos de la contaminación en el Área Metropolitana de Barcelona: que si 3.500 muertes prematuras, que si 54.000 ataques de asma en pequeños y adultos, que si 1.800 hospitalizados anuales o que, según el Banco Mundial, la contaminación atmosférica le cueste a España el 3,5% del PIB. ¡Tampoco hay para tanto! 

¡Ah sí! Y por si a algún listillo se le ocurre compararnos con otras ciudades como París, Londres, Oslo, Berlín, Copenhague o Ámsterdam, donde se han aplicado medidas como la mejora del transporte público, el uso de la bicicleta y de las zonas verdes o, eso tan feo de lo que hablábamos antes, las Zonas de baja emisión por donde no pueden circular vehículos contaminantes… ¡qué se olvide! Sólo son ciudades que hoy están de moda y que mañana lo dejarán de estar. Europa es un atraso. No nos tiene que preocupar no cumplir con su normativa, claramente injusta, que solo pretende proteger la salud de toda la ciudadanía y no piensa en mi comodidad personal. ¡Cómo voy a dejar el coche teniendo opción de ir en metro o paseando! Mi coche es mi libertad! 

Señor Monzó, le recomendamos que si no le gusta esta ciudad se vaya al campo, con sus amigos que van en bici y comen flores, o a otra ciudad como Berlín o Copenhague. Nosotros elegimos el coche, la moto y el tráfico. 

Firmado Plataforma per la Qualitat de l’Aire. 

PS: agradecemos a La Vanguardia la no-publicación de esta carta, como respuesta al artículo de Quim Monzó

divendres, 30 de setembre del 2016

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire demana la inclusió de la Qualitat de l'aire com a política central de la llei de canvi climàtic

Canvi climàtic i Qualitat de l'Aire són dues cares de la mateixa moneda. Els gasos d'efecte hivernacle i els contaminants de l'aire sovint provenen de les mateixes fonts i es generen principalment a les grans ciutats. Alguns contaminants atmosfèrics també actuen com a contaminants climàtics anomenats de Vida Curta – CCVC (Short-lived climate pollutants SLCPs, en anglès) contribuint entre el 40% i 45% a l'escalfament global, mentre que el CO2 aporta el restant 55% a 60%. Canvi climàtic i contaminació atmosfèrica són el resultat del mateix problema, un sistema altament dependent dels combustibles fòssils i són processos que se retroalimenten.

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire ha comparegut avui al Parlament per la Ponència de Canvi Climàtic encarregada d'avaluar aquest projecte de llei, presentant tot una sèrie d'aportacions per demanar que la Qualitat de l'Aire sigui inclosa com a política central de la Llei juntament amb la política de Transició Energètica, definint objectius cada 5 anys, concrets, regulacions vinculants amb indicadors anuals i un full de ruta vertebrador del conjunt d'actuacions sectorials i intersectorials. Ha demanat la revisió profunda de l'articulat pel que fa a les actuacions sectorials presentant una proposta de punts que la llei hauria d'incloure basada en actuacions que s'estan desenvolupant amb efectivitat en altres ciutats i països europeus.
Document d'aportacions a la llei de Canvi Climàtic de Catalunya

dimecres, 21 de setembre del 2016

Debat: Impactes del model de mobilitat actual. La nova mobilitat sostenible

Dijous 22 de setembre, a les 19 h. Cruïlla dels carrers Ciutat de Granada i Almogàvers

Amb motiu de les activitats que es desenvoluparan del Taller Vertical 2016 de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) a la Superilla Pilot del Poblenou al mes de setembre, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire participarà a un dels debats ciutadans dinamitzats per l’Agència d’Ecologia Urbana a la nova superilla del Poblenou. 

Intervindran: Jordi Sunyer, Isabelle Anguelovski, Xavier Querol, Álvaro Nicolás i Olga Margalef.

http://eldigital.barcelona.cat/debats-a-la-superilla-del-poblenou_398998.html

divendres, 9 de setembre del 2016

Park(ing) Day 2016 - Divendres 16 de setembre

Menys fums i més somriures


Amb motiu del Park(ing) Day, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire presentarà una animació amb pallassos conduïda per Merche Ochoa, Premi Nacional de Circ 2014

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire que aplega a més de 70 associacions veïnals, ecologistes, ciclistes, de defensa del transport públic així com científics i ciutadans, organitzarà amb motiu del Park(ing) Day 2016, una animació amb pallassos conduïda per Merche Ochoa; Premi Nacional de Circ, i els seus alumnes del Rinclowncito.

"Creiem que amb un somriure és més fàcil fer arribar a la gent la problemàtica real sobre la contaminació, la necessitat de moure's amb transport públic, a peu i/o amb bicicleta, així com denunciar l'ocupació de l´espai públic per part del vehicle privat"; comenta Daniel Serrà de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire. “Demanem un canvi en benefici del conjunt de la societat. La salut i el transport en modes sostenibles han de ser les prioritats de les polítiques de mobilitat de ciutats contaminades com a Barcelona", afegeix Serrà.

El Park(ing) Day és un esdeveniment anual que es realitza a més de 200 ciutats de tot el món, on diverses entitats ambientals, d'arquitectura, artístiques, socials, veïnals i la ciutadania en general, transformen de forma temporal places públiques d'aparcament de cotxes en parcs, jardins i altres formes d'espai públic, amb l'objectiu de donar a conèixer la necessitat d'un altre model de ciutat.

L'animació amb pallassos, pel Park(ing) Day Barcelona d'enguany, tindrà lloc divendres vinent 16 de setembre en dues places d'aparcament del Carrer Rosselló número 153 de Barcelona, de les 16 a les 20 hores de la tarda.


[cast]

Menos humos y más sonrisas

Con motivo del Park(ing) Day, la Plataforma por la Calidad del Aire presentará una animación con payasos conducida por Merche Ochoa, Premio Nacional de Circo 2014

La Plataforma por la Calidad del Aire que aglutina a más de 70 asociaciones vecinales, ecologistas, ciclistas, de defensa del transporte público así como científicos y ciudadanos, organizará con motivo del Park(ing) Day 2016, una animación con payasos conducida por Merche Ochoa; Premio Nacional de Circo, y sus alumnos del Rinclowncito.

"Creemos que con una sonrisa es más fácil hacer llegar a la gente la problemática real de la contaminación, la necesidad de moverse con transporte público, a pie y/o en bicicleta, así como denunciar la ocupación de l'espacio público por parte del vehículo privado"; comenta Daniel Serrà de la Plataforma por la Calidad del Aire. “Pedimos un cambio en beneficio del conjunto de la sociedad. La salud y el transporte en modos sostenibles tienen que ser las prioridades de las políticas de movilidad de ciudades contaminadas como Barcelona", añade Serrà.

El Park(ing) Day es un acontecimiento anual que se realiza en más de 200 ciudades de todo el mundo, donde diversas entidades ambientales, de arquitectura, artísticas, sociales, vecinales y la ciudadanía en general, transforman de forma temporal plazas públicas de aparcamiento de coches en parques, jardines y otras formas de espacio público, con el objetivo de dar a conocer la necesidad de otro modelo de ciudad.

La animación con payasos, por el Park(ing) Day Barcelona de este año, tendrá lugar el próximo viernes 16 de septiembre en dos plazas de aparcamiento de la Calle Rosselló número 153 de Barcelona, de las 16 a las 20 horas de la tarde.

dimecres, 13 de juliol del 2016

L'ozó es dispara a Catalunya, amb nivells que danyen la salut, sense cap actuació de l'administració

En els últims dies s'han produït quatre superacions del llindar d'informació a la població a la Plana de Vic, establert per la normativa en 180 micrograms d'ozó per metre cúbic d'aire, com a mitjana horària. A més durant l'última setmana desenes d'estacions han superat el valor objectiu per a la protecció de la salut humana establert per la normativa afectant gairebé tot el país, davant la passivitat de les autoritats autonòmiques i el Govern central. Al Montsec s'han superat en el que va d'estiu més de 25 dies.
Preocupats per aquest problema, el Consell Comarcal d'Osona i diferents entitats ecologistes organitzen aquest divendres 15 una jornada sobre contaminació atmosfèrica a Osona, una de les comarques més afectades per aquest contaminant. La jornada és oberta a la població en general i està dirigida especialment a polítics i tècnics de l'administració amb l'objectiu d'aprofundir sobre aquesta problemàtica, les conseqüències en la salut i les eines de l’administració per donar solucions.
L'ona de calor que ve sofrint la major part del país en els últims dies juntament amb les emissions contaminants de l'intens trànsit motoritzat que suporten les principals ciutats i carreteres, de l'increment del consum d'electricitat produïda en centrals tèrmiques per l'ús d'aire condicionat i de l'augment del trànsit marítim per la temporada alta dels creuers han provocat que es disparin els nivells d’ozó troposfèric en bona part del país.

L
a situació no és nova, durant el trienni 2013 - 2015 s'ha incomplit l'objectiu legal de protecció de la salut establert per aquest contaminant mentre les administracions segueixen sense adoptar els Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire als que estan obligats segons la normativa vigent. Davant la inacció actual, Ecologistes en Acció, el Grup de Defensa del Ter, la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, han registrat formalment peticions perquè la Generalitat engegui aquests Plans amb la finalitat d'evitar que aquesta greu situació es repeteixi cada estiu.

Cal recordar que 
l'ozó troposfèric és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos principalment als entorns urbans i industrials. Són transportats, en grans masses d’aire, des de les fonts urbanes cap a les àrees suburbanes i rurals. Per inhalació, provoca irritació dels ulls i vies respiratòries superiors, un increment del risc de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l'agreujament de patologies cardiovasculars. L'OMS estima en 1.800 les defuncions prematures anuals a l'Estat espanyol com a conseqüència de l'exposició a nivells d'ozó com els registrats aquests dies.

dimarts, 5 de juliol del 2016

Jornada: La Contaminació Atmosfèrica a Osona - Divendres 15 de Juliol

Les particularitats de la contaminació atmosfèrica a Osona, els seus efectes i les estratègies per a minimitzar-la


Lloc: Sala de Plens del Consell Comarcal d'Osona (Vic, edifici del Sucre, 3a planta)
Dia: Divendres 15 de Juliol




La jornada és oberta a polítics, tècnics i a tota la població en general.

Organitzadors: Consell Comarcal d'Osona, Grup de Defensa del Ter, Associació Mediambiental Vall del Ges.Net- Ecologistes de Catalunya.

Col·laboradors: Plataforma per la Qualitat de l'Aire, Projecte CAPTOR.

dilluns, 20 de juny del 2016

“L’ Eixample és el barri amb l’aire més contaminat de Barcelona. És aquí on hauríem d’estar més conscienciats”

El “I taller participatiu sobre contaminació atmosfèrica amb veïnes” organitzat per la Plataforma per la Qualitat de l’aire (PQA) en col·laboració amb l’assemblea del barri de l’Eixample Esquerra, parteix del coneixement dels participants per construir un relat amb un grup d'experts per millorar la qualitat de l'aire al barri.

L'objectiu del taller celebrat el 27 de maig al que van acudir 17 participants era doble: conscienciar sobre el problema que representa per a la salut de les veïnes la contaminació atmosfèrica i empoderar a les participants per comprendre la seva funció en el canvi per respirar un aire més pur al barri. Alexandra Farbiarz, col·laboradora de la PQA i responsable de comunicació de Terraqui, va utilitzar una metodologia que parteix del coneixement dels participants. Segons l’Alexandra “si volem involucrar a les veïnes en la millora de la qualitat de l'aire del barri, hem de construir i vehicular des del seu coneixement la problemàtica actual per trobar solucions de futur”.

La primera fase del taller ens va ajudar a comprendre com relacionen les participants els termes com “contaminació atmosfèrica” i “aire”. D’aquesta manera, en aquesta fase, per exemple, vam comprendre que “el canvi climàtic” i la “contaminació atmosfèrica” estan molt a prop en les consciències de les veïnes. En la següent foto pots veure el resum gràfic d'aquesta fase.




dijous, 16 de juny del 2016

Art for Clean Air - Art per un aire net - Arte por un aire limpio




ART for clean air!

Here we present the mural that the artist Rubicon1, with the collaboration of the Plataforma per la Qualitat de l’'Aire, made last May 14th on a wall in the Poble Nou neighborhood of Barcelona. The occasion was Pantomacona 2016; the Criticona or critical mass of bicycles that takes place once a year in a Spanish city which was hosted this year in the city of Barcelona.

Coinciding with the Pantomacona, we organized this mural on a wall near Hangar.org (carrer de Emilia Coranty n.16) which is where where the bikers ended their tour of the city. In the painting, which welcomed the riders, we can observe the stereotypical gray man who is brazenly smoking a car as if it were a cigar and drinking a nuclear waste cocktail. While he smugly celebrates his growing wealth two riders observe, with growing concern, the disastrous effects of this expansion in the form of an ominous grey smoke cloud. The piece asks the question: ¨Who benefits from city development, and what are the hidden costs?¨

We hope that the piece has a visual impact and causes people to question the status quo. Some day maybe this will be one more chapter in the the story of our progression to a pollution-free city. Thanks Rubicon1!


castellano

ARTE por un aire limpio


Os presentamos el graffiti que el artista Rubicon1, con la colaboración de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, realizó el pasado 14 de Mayo en un muro del Poble Nou con motivo de la Pantomacona 2016; la Criticona o Masa Crítica de bicicletas que una vez al año tiene lugar en una ciudad española y que este año ha tenido lugar en la ciudad de Barcelona.

Coincidiendo con la Pantomacona, proyectamos este graffiti en un muro cercano al Hangar, lugar donde finalizaba el recorrido de la Masa Crítica (Calle Emilia Coranty n.16 de Barcelona). En el graffiti, que daba la bienvenida a los ciclistas, podemos observar el característico hombre de gris que, fumándose un coche como si se tratara de un puro y bebiéndose un vaso rico en nucleares, expulsa el humo ensuciando el aire de la ciudad mientras dos ciclistas observan desafiantes.

Hay graffitis que han hecho historia como los de en Banksy. Nosotros sólo esperamos que el nuestro sea historia cuando consigamos una ciudad libre de contaminación. Gracias Rubicon1!

català

ART per un aire net!


Us presentem el graffiti que l'artista Rubicon1, amb la col·laboració de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, va realitzar el passat 14 de Maig en un mur del Poble Nou en motiu de la Pantomacona 2016; la Criticona o Massa Crítica de bicicletes que un cop a l'any té lloc a una ciutat espanyola i que aquest any ha tingut lloc a la ciutat de Barcelona.

Coincidint amb la Pantomacona, vàrem projectar aquest graffiti en un mur proper a l’Hangar, lloc on finalitzava el recorregut de la Massa Crítica (Carrer Emilia Coranty n.16 de Barcelona). En el graffiti, que donava la benvinguda als ciclistes, podem observar el característic home de gris que, fumant-se un cotxe com si es tractés  d’un puro i bevent-se un got ric en nuclears, expulsa el fum tot embrutant l'aire de la ciutat mentre dues ciclistes observen desafiants.

Hi ha graffitis que han fet història com els d'en Banksy. Nosaltres només esperem que el nostre sigui història quan aconseguim una ciutat lliure de contaminació. Gràcies Rubicon1!

divendres, 10 de juny del 2016

L'ozó es dispara en bona part de l'estat espanyol

Ecologistes en Acció inicia una campanya d'informació i denúncia sobre la contaminació per ozó troposfèric a Madrid, Catalunya i el Sud-est
peninsular

Amb l'ona de calor que vénen sofrint el centre i sud d'Espanya des del canvi de mes, l'intens trànsit motoritzat que suporten les principals ciutats i carreteres i l'increment del consum d'electricitat produïda en centrals tèrmiques per l'ús d'aire condicionat han provocat que es disparin els nivells d'ozó troposfèric en bona part de l'Estat. En el cas de Catalunya, s'ha d'afegir l'augment del trànsit marítim i la política d'incineració de residus.

Des del dimecres 1 de juny, es vénen produint superacions sistemàtiques de l'objectiu legal establert per a la protecció de la salut a l'interior d'Andalusia, Murcia, València i Catalunya, i superacions freqüents de dita objectiva a Castella-la Manxa, Madrid i la vall de l'Ebre, des de Tarragona al País Basc passant per Aragó i Navarra.

El valor objectiu per a la protecció de la salut humana està establert per la normativa en 120 micrograms d'ozó per metre cúbic d'aire, mesurats
en períodes de 8 hores, i no haurà de superar-se més de 25 dies a l'any. En el que portem de primavera, aquest nombre de superacions ja s'ha superat en
algunes estacions de l'interior del litoral mediterrani, com les de Caravaca i Lorca, a la Regió de Múrcia.

L'ozó troposfèric és el contaminant que presenta a Espanya una major extensió i afecció a la població i a la vegetació, amb uns nivells a l'alça. Això es deu a l'increment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes (ones de calor) durant l'estiu, com a resultat del canvi climàtic.

Com va informar dimarts passat Ecologistes en Acció en la presentació del seu Informe sobre la qualitat de l'aire en l'Estat espanyol, durant 2015 l'ozó
va afectar a 39 milions de persones i dues terceres parts del territori, augmentant respecte a 2014. En el final de la present primavera, els nivells d'ozó s'han disparat, anunciant un estiu complicat per l'increment previst de les temperatures en la meitat aquest peninsular i Balears.

Per això, Ecologistes en Acció ha iniciat una campanya d'informació, sensibilització i denúncia de la contaminació atmosfèrica per ozó, centrada en la Comunitat de Madrid i territoris limítrofs d'ambdues Castillas, Catalunya i el Sud-est peninsular (Almeria i Múrcia). Aquesta campanya informarà a la població  sobre el problema, recomanant mesurades d'autoprotecció que limitin l'exposició a aquest contaminant i denunciant la passivitat de les autoritats ambientals i sanitàries. A Catalunya es desplegarà una Campanya ciutadana de mesurament d'ozó a una de les zones més afectades per aquest contaminant en el marc del projecte europeu CAPTOR impulsat per l'Universitat Politècnica de Catalunya, el Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), Guifi.net i Ecologistes en Acció; que també es desenvoluparà a Itàlia i Àustria.

L'ozó troposfèric, també conegut com a ozó "dolent" per contraposició  al de l'estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries. Per inhalació, provoca un increment dels riscos de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l'agreujament de patologies cardiovasculars. L'OMS estima en 1.800 les defuncions prematures anuals a Espanya produïts com a conseqüència de l'exposició a nivells d'ozó com els registrats en el que portem de juny. L'ozó, a més de
para les persones, és també tòxic per a la vegetació, danyant els boscos i reduint la productivitat dels cultius.

divendres, 3 de juny del 2016

Manifestació #HorrorOfTheSeas #StopCreuers

Diumenge 5 de juny a les 17:30

L'Assamblea de Barris per un Turisme Sostenible, juntament amb Ecologistes en Acció, la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i 350BCN, convoca per aquest diumenge 5 de juny una concentració per acomiadar (tant de bo per sempre) el creuer més gran del món, el Harmony of the Seas, en el seu primer dia a Barcelona.




Lluny de ser l’harmonia de la mar, es tracta d’una autèntica ciutat flotant alimentada amb el dièsel més nociu existent, ja que és 100 vegades més contaminant que el de carretera. A l'alt risc que imposa a la salut de la població per la contaminació de l'aire i als efectes negatius per al canvi climàtic que comporten les emissions que genera aquest creuer gegantí, se sumen els impactes sobre el litoral i en la generació de residus, que més aviat el consoliden com un veritable Terror of the Seas. En el marc de la campanya #StopCreuers i després de l'acció del passat 8 de maig, les entitats convocants volen denunciar els desastrosos efectes d’aquest vaixell pels mars, per a l’atmosfera i per a la ciutat. Cal tenir en compte que, sent Barcelona la ciutat on començaran i acabaran les seves travessies, l'impacte en mobilitat, espai públic, despesa municipal, transport i salut serà especialment rellevant, ja que pràcticament cada setmana arribaran a Barcelona uns 7.000 creueristes.


La mobilització començarà a les 17:15 al Pont de la Porta d'Europa, on s'aprofitarà per atendre els mitjans de comunicació.

   
QUI        Assamblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS),
            Ecologistes en Acció, Plataforma per la Qualitat de l'Aire
            (PQA), 350 BCN i veïnes cabrejades contra els creuers.

QUÈ         Protesta (concentració) en contra el Harmony of the Seas

QUAN        Diumenge 5 de juny a les 17:30

ON        Pont de la Porta d'Europa (darrere la Barcelona Cruise Terminal)

dilluns, 23 de maig del 2016

#Pantumacona amb la presència de la Plataforma per la Qualitat de l'Aire



La Criticona és una cita ciclista que es celebra cada any a una ciutat espanyola diferent, triada per votació popular. Reuneix a milers de persones vingudes de tot el món per a celebrar i promoure l’ús de la bicicleta. Senzillament: una bicicletada a l’engròs, una trobada de ciclistes de tot arreu!. La Criticona neix del moviment Massa Crítica, un esdeveniment que té lloc tots els mesos en nomroses ciutats del món. És una bicicletada mensual per a reclamar l'espai perdut en favor del cotxe i promoure un model de ciutat sostenible. Per a llegir més sobre Massa Crítica, segueix aquest enllaç.

Enguany va tenir va tenir lloc dins Barcelona i s'ha anomenat Pantumacona. La Plataforma per la Qualitat de l'Aire s'ha unit a l'esdeveniment per reclamar millor qualitat de l'aire: informant participants sobre el problema de la contaminació, participant amb dorsals per dret a respirar un aire net i amb un grafffiti en defensa de la mobilitat sostenible.

Si estàs fart de respirar aire brut i vols capgirar la situació: Participa!

divendres, 20 de maig del 2016

Nul avanç per millorar la qualitat de l'aire

Moció sobre la qualitat de l'aire aprovada ahir pel Parlament 

Nul avanç per millorar la qualitat de l'aire 


Es manté la fallida política de renovació de vehicles per seguir subvencionant la indústria del motor

En menys de dos mesos, el Parlament de Catalunya ha aprovat dues mocions sobre la millora de la qualitat de l'aire. Aquesta situació demostra que la qualitat de l’aire és una qüestió primordial en l’agenda política del parlament i feia esperar avanços sobre els acords aprovats el passat 7 d'abril amb la Moció 18/XI. Però la Plataforma per la Qualitat de l’Aire considera que la moció aprovada ahir no aporta cap novetat ni millora a les polítiques  de l'actual govern.
La moció destaca per la poca concreció dels acords aprovats a les mocions 18/XI i la 72/X del 2014 i continuisme en la vella consigna de la renovació del parc de vehicles. La renovació del parc ha protagonitzat les polítiques de qualitat de l'aire dels últims anys, demostrant nul efecte en la rebaixa de la contaminació atmosfèrica. En canvi, s’han promocionat enormes subvencions a la indústria del motor esgrimint arguments ambientals i de desigualtat. En la mateixa línia que les polítiques recents, 'article aprovat expressa: "Instar al Govern de l’Estat a reorientar les ajudes a la renovació de parc de vehicles de major antiguitat cap a vehicles ambientalment eficients i, especialment, als propietaris de menors ingressos".

La Plataforma per la Qualitat de l'Aire considera que els diners públics han de destinar-se als serveis públics i no a subvencionar béns d'ús privat. Les polítiques d'ajudes a la compra del vehicle privat no tenen cap justificació social, econòmica ni ambiental. Al fracàs d'aquestes polítiques s'uneix l'escàndol destapat pel cas Volkswagen. Aquest immens frau ambiental, econòmic i en salut pública, hauria de ser un motiu de pes per retirar els milions d'euros de plans PIVE, Movele, PIMA AIRE. i reorientar les en la implementació de polítiques per potenciar els plans de suport al vianant, la bicicleta i el transport públic. Aquestes són les mesures més efectives per millorar la qualitat de l’aire i les que més positivament repercuteixen en pal·liar les desigualtats en el camp de la mobilitat per la ciutadania amb menys ingressos


Els mínims que no estan a la moció aprovada i que permetrien avançar en el compliment dels límits legals d'emissions  

Amb motiu de la moció presentada pel Grup Parlamentari dels Socialistes de Catalunya, la Plataforma va presentar les seves demandes
a tots els grups parlamentaris perquè fossin considerades durant el procés de negociació d'esmenes. Aquestes van ser recolzades per les Catalunya Si que és Pot i la CUP-CC i exposades en les intervencions de les respectives diputades, però no van ser aprovades en el  procés de negociació d'esmenes. Les demandes de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire han estat les següents:
  • Establiment d'una autoritat única del transport en l'àmbit metropolità de Barcelona que integri totes les competències autonòmiques i municipals per tal de resoldre les ineficiències de l'actual sistema de planificació i gestió; i unificació dels mecanismes consultius i de participació pública.
  • Instar a la Direcció General de Trànsit a realitzar canvis en el sistema d'etiquetatge de vehicles que ha elaborat perquè sigui efectiu per l'implementació de les Zones de Baixa Emissió, perquè sigui coherent amb el seu impacte real en la reducció d'emissió, que depèn, en aquest ordre, del combustible utilitzat, de la tecnologia del motor i filtres i de l’any de fabricació.
  • Transport públic prioritari que cal abordar amb urgència: 1. La interconnexió per la Diagonal (3,9 km) de les actuals xarxes de tramvia de l'Àrea metropolitana (Trambaix 15,1 km, Trambesòs, 14 km) que cobreix els 8 municipis que generen el 50% del trànsit privat de connexió que circula per Barcelona, mantenint la flota actual de bus integrada en una nova xarxa; i 2. Millorament de la freqüència de pas del sistema de Rodalies així com la creació de busos exprés a l'Àrea Metropolitana de Barcelona associats a nous i existents carrils bus d'entrada a Barcelona
  • Eliminar les ajudes públiques a la compra de vehicles privats, que han estat polítiques de subvenció a la indústria del motor i de manteniment del model insostenible dominat pel cotxe, sense cap justificació social, ambiental ni econòmica. 
  • Aturada de projectes amb impacte en l'increment d'emissions a les zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric: 
    • Construcció d'ampliacions viàries com la Ronda Litoral, l'autovia Sant Andreu – Sagrera i l'ampliació de la C-58 ', 
    • PDU del Circuit Barcelona-Catalunya previst als municipis de Granollers, Montmeló i Parets (megaprojecte anomenat Espai Motor)
    • Circulació de camions de fins a 60 tones i 25,25 metres de longitud a Catalunya (megacamions).
  • Actuació de les administracions sobre les implicacions del frau dièsel, per depurar responsabilitats i establir un sistema de control sobre les emissions en condicions reals amb capacitat sancionadora i independent de les empreses.
  • Pla de tancament progressiu de les plantes incineradores, de crema de residus en cimenteres i de les plantes de generació elèctrica en paral·lel a l'execució de plans ambiciosos de desplegament d'energies renovables i de prevenció i reducció de residus. Pla de recol·locació dels treballadors.
Per a la Plataforma, que aplega entitats veïnals, defensors de la salut pública, ecologistes, activistes en defensa dels vianants, de l'ús de la bicicleta i del transport públic; la moció aprovada avui reflecteix la manca de compromís de la majoria del Parlament per variar el rumb de les polítiques fallides dels últims anys. La Plataforma per la Qualitat de l’Aire lamenta que un cop més es giri l'esquena al món científic i social, i insisteix en denunciar l'incompliment sistemàtic dels nivells de contaminació legals als que obliga la normativa europea.  


Vídeo del debat de la moció al Ple del Parlament aqui

dijous, 19 de maig del 2016

La qualitat de l’aire: què respirem?

El model de desenvolupament econòmic capitalista té com a dogma posar per davant de qualsevol altra consideració l’increment dels guanys i del poder de multinacionals, grans empreses, banca i especuladors financers. A on ens porta això? A la destrucció contínua, sistemàtica  i a gran velocitat del medi ambient. La natura es continua veient com una font de recursos oberta a depredadors de tota mena.


L’aire que respirem és una part molt sensible als canvis i les conseqüències de la degradació de la seva qualitat afecten a tota la natura i també a la salut de les persones.

Per parlar d’això tindrem el dilluns 23 de maig a Josep Borràs, químic i biòleg expert en medi ambient. A Olga Margalef de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire i a Maria Garcia de l’organització Ecologistes en Acció. Com tenim per costum les seves intervencions serviran per estimular el debat posterior entre tots els participants.n

Quan: Dilluns 23 de maig, 19 hores
On: Casal d'Entitats Mas Guinardó
Organitzadors: Observatori Guinardó-Can Baró i Assemblea Social Guinardó-Can Baró

dimarts, 17 de maig del 2016

Campanya ciutadana d'ozó troposfèric


Necessitem la teva ajuda. FES-TE VOLUNTARI/A

Campanya ciutadana d'ozó troposfèric


Un dels principals contaminants de l'aire que respirem

Vius a una de les comarques afectades per l'ozó (O3): Barcelonès, els dos Vallès, el Maresme, Osona o el Baix Ripollès?
  • Vols saber si respires aire contaminant?.
  • Saps quins efectes té sobre la teva salut, els conreus i la natura?.
  • Vols participar en un projecte europeu de ciència ciutadana i ajudar a trobar solucions?.

FES-TE VOLUNTARI/A, ajuda'ns a millorar l'aire que respirem! 
Clica aquí per a més informació i si compleixes els requisits, emplena el Formulari
Són menys de 5 minuts!

  • És molt fàcil, no cal experiència prèvia ni formació.
  • Només et demanem que tinguis a casa teva un sensor de mesurament d'ozó a l'estiu.
  • Nosaltres vindríem a instal·lar-lo i desinstal·lar-lo.

Projecte impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya, el Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), Ecologistes en Acció i Guifi.net



divendres, 13 de maig del 2016

La Pantumacona: la bicicletada mundial en Barcelona


La Plataforma per la Qualitat de l'aire se une también a la gran fiesta para promover la mobilidad sostenible y el uso de la bici 

Disseny: Marc Masmiquel

La Masa Crítica es un evento ciclista celebrado mensualmente en centenares de ciudades del mundo, además una vez al año celebramos la Criticona, una Masa Crítica masiva que dura varios días y que cada año cambia de nombre y urbe. Este año toca a la ciudad condal celebrar esta Masa Crítica mundial: la Criticona. El mejor nombre para este evento en tierras catalanas tenía que estar relacionado con el pan tumaca (pa amb tomàquet): Pantumacona.

                                     Criticona = Pantumacona

Amb la tecnologia de Blogger.